Egy házasság felbontása sohasem egyszerű történet. A válási mediátor a lelki támasz szerepét is magára öltve, mégis pártatlanul támogatja az érintett feleket és kíséri őket végig ezen a procedúrán. A célja az, hogy mind a két érintett pozitívan jöjjön ki a dologból, mindamellett, hogy jó kapcsolatot ápolnak egymással a válás után is.

Ez különösen akkor válik lényegessé, amikor egy vagy több gyermek is született a házasságból. Egy ilyen procedúra során az érintettek közösen, lépésről-lépésre alakítják ki a mindkettejüknek elfogadható vagyonközösségi és gyermek elhelyezési megoldásokat, mialatt a válási mediátor moderálja és vezeti a tárgyalásokat.

Ezzel a módszerrel a teljes válás folyamata gyors és ami még nagyon lényeges, költséghatékony, hiszen a bíróságra érkezve már egy egyszerű, mind a két oldalról elfogadott puszta papírmunkáról van szó. A válási mediátor alkalmazásával az érintettek megkímélik magukat a fölösleges stressztől és a lelki sérelmektől, amelyek más családtagokra is hatással lennének.

Az élet más területén is kell olykor ez a szolgáltatás, nemcsak a személyes ügyeknél. Ilyen példának okáért az üzleti mediáció, ami gazdasági vagy kereskedelmi mediáció néven is ismert. Ez már egy jóval ridegebb területen, az üzleti életben megjelenő problémákat hivatott felszámolni.

Idetartoznak az olyan ügyletek, mint például a cégek közötti érdekellentétek és konfliktusok, a cégen vagy szervezeten belüli viták, a fogyasztó, a gyártó és a kereskedő közötti nézeteltérések, valamint a munkaügyi és munkahelyi problémák. Az összes ilyen esetben, az üzleti mediáció lehet a válasz, hiszen egy jó szakember anélkül tudja megoldani ezeket a roppant kényes ügyeket, hogy bárkinek is csorba esne a hírnevén vagy a becsületén.

A bíróság bevonása nélkül, azonban a jog, a hatályos törvények és az empátia együttes alkalmazásával lehet felszámolni minden problémás esetet. Egy üzleti mediációra sajnos a legváratlanabb esetekben is szükség lehet, így mindenképpen érdemes elmenteni a fenti linket.