Bizonyos területeken a szőlőtermesztés még mindig nagy hagyománynak örvend és folyamatosan fejlődik. Minél nagyobb területek kerülnek művelés alá, annál komolyabb eszköz háttérre van szükség a megmunkálás érdekében. A tavaszi időszakban a legtöbben a metszésre összpontosítanak, pedig ezen kívül még érdemes a szőlő tőközművelő eszközöket is mielőbb bevetni.

Összességében elmondható, hogy kétféle rendszer érhető el ezen termékek kínálatában. Az egyik a talajt dolgozza meg alaposan, a másik pedig a túlnőtt zöld javakat vágja megfelelő méretre. A szőlő tőközművelő ezen kategóriája azért került egyre inkább a figyelem középpontjába, mert sok olyan gazdaság van, amelyik már nem ássa fel rendszeresen a sorközöket a gyomtalanítás érdekében, hanem inkább kialakít egy egyenletes zöld borítást, ami védi a talajt a különféle mechanikai hatásoktól.

A gyökérzónában ilyen formában kialakuló élet pedig kiváló körülményeket biztosít a tápanyagok körforgásának. A szőlő tőközművelő célja tehát a vágyott állapot fenntartása, aminek érdekében rendszeresen munkára kell fogni.