A divat folyton változik, egyszer a fekete, máskor a szürke öltöny a menő, télen a sötétebb, nyáron a világos színűek népszerűek az urak körében. Létezik azonban egy olyan színű öltöny is, ami sohasem megy ki a divatból, mert bármilyen kiegészítővel tökéletesen párosítható. Az utóbbi években a fekete mellett egyre népszerűbbek lettek a kék öltönyök. Ennek viseléséhez mindössze néhány alapszabályt kell betartani és a viselőjének megjelenése egyszerűen tökéletes lesz bármilyen alkalmon.

Egy klasszikus színről beszélünk, ami szinte mindenkinek jól áll, ráadásul irodai munkakörnyezetbe, társasági eseményekhez, esküvőre és egyéb ünnepi alkalomra egyaránt illik. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nyári hónapokban a kék öltöny kevésbé meleg, mint a fekete vagy sötétszürke társai. Izgalmassá teszi a ruházatot egy szép, lehetőleg barna bőrcipő. Inggel, pólóval, garbóval egyaránt viselhető, de azért mégsem ennyire egyszerűek a szabályok.

A lényeg tulajdonképpen az, hogy mindig az alkalomhoz kell hozzá kiválasztani. Például egy esküvőn nem illik pólóban vagy garbóban megjelenni, az irodai viseletet pedig az elvárt normákhoz szükséges igazítani. Kék öltöny esetében szóba jöhet a fehér, világoskék, sötétkék, világos rózsaszín, pink ing kiegészítőként, bár az utóbbi azoknak az uraknak való, akik kedvelik a merészebb összeállításokat és közel áll a rendhagyó színválasztás a személyiségükhöz. A fekete, fehér és a szürke póló lehet toplistás választás, de itt arra szükséges figyelni, hogy az említett színek ne legyenek kifakulva.

Fontos aranyszabály még, hogy soha ne vegyen fel a férfi bő, laza pólót kék öltönnyel. A nyakkendő kiválasztása szintén ízléstől függ, de azért az is szabály, hogy minél világosabb az öltöny, annál sötétebb kék árnyalat passzol hozzá a legjobban. Persze a kék ruházathoz élénkebb színű nyakkendők is választhatóak, mint a piros, a narancssárga vagy egy izgalmas rózsaszín. A méretre igazított öltöny pedig bármilyen színű, pontosan követi viselője alakját.