Az egyedi gyártási folyamata, a karakteres ízvilága, valamint a mély gyökerei miatt, ez a nedű az alkoholos italok koronázatlan királya. Az ír whiskey lágy és sima ízét a tőzegmentes előállítási procedúrának köszönheti leginkább.

Az erjesztését követően, háromszori lepárolás következik, aminek köszönhetően még finomabb és kiegyensúlyozottabb lesz. Számos világhírű márkával büszkélkedhet az ország, mint például a Bushmills, a Jameson vagy a Redbreast.

Minden márka páratlan karakterrel, illetve ízvilággal rendelkezik, ebből kifolyólag, a fogyasztók széles választékkal találják szemben magukat, ha ellátogatnak az üzletekbe. Az ír whiskey tökéletes választás lehet baráti összejövetelekre, ünnepekre vagy a kandalló előtt eltöltött csendes estére.

Általánosságban elmondható, hogy érezhetőek benne a mézes, a vaníliás, a gyümölcsös és a fűszeres jegyek, persze vannak kivételek, mint például a Peated variációk, amelyek tőzeges ízvilággal rendelkeznek. Az ír whiskey ízében az ország lelke, történelme, valamint kultúrája is tükröződik.