A nyak elülső részén található kisméretű, növekedést és az anyagcserét szabályozó hormonokat termelő pajzsmirigy működési zavara esetén veszélybe kerül a szív- és érrendszeri egészség, a termékenység. Az alul- vagy túlműködési zavar még a testhőmérsékletre és a testsúlyra is hatással van. A pajzsmirigy alulműködés jelei szembetűnőek, mégis sokan nem is gondolnak erre pl. a hízás, a túlzott fáradtság vagy a lassú emésztési folyamat hátterében.

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, és az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződő TSH hormon mennyisége nem megfelelő. Ha a pajzsmirigy hormon szintje alacsony, az emésztési problémákkal, hideg érzékenységgel, fáradtsággal jár. Nőknél pedig menstruációs zavarokat is előidézhet. Gyógyszerrel jól kezelhető a pajzsmirigy alulműködés.

Gyógyszeres terápia nélkül viszont különböző szövődmények alakulhatnak ki. Ilyen lehet például a szív és érrendszeri problémák, mint pl. a lassabb pulzus vagy a rendellenes szívverés. A kutatások szerint, a pajzsmirigy alulműködés jelentősen megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Többek között azért, mert a pajzsmirigy alulműködés során a koleszterin nem távolítódik el a vérből a megfelelő módon, ami komoly kockázatot jelent.

A pajzsmirigy alulműködés miatt jelentkezhet veseműködési zavar is, ami akár krónikus veseelégtelenséghez is vezethet, de gyakoriak az idegrendszeri szövődmények és meddőség is. Amennyiben Ön indokolatlanul fáradtabbnak, gyengébbnek érzi magát, érdemes laborvizsgálatot végeztetni, hogy a lehetséges rizikófaktorokat időben felismerve, megelőzhető legyen a különböző egészségügyi problémák kialakulása.