A téli hónapokban fokozottan oda kell figyelni a locsolóberendezésekre, vízcsövekre. Természetesen a lakásban a mínuszok ellenére is használjuk a vezetékes vizet, de a kertben locsolni egyértelműen nem kell.

A szivattyú karbantartás szakember nélkül is megoldható, ha odafigyelünk a legfontosabb lépésekre és a rendszerünk sem túl bonyolult. A legfontosabb, hogy a vezetékekben ne maradjon víz, mert olykor elég egy éjszakai fagy és a csövek szétrepedhetnek a bennük lévő jégtől.

A szivattyú karbantartás legfontosabb lépése tehát az, hogy óvjuk a fagytól, ajánlott a kútból is kivenni, mert nem tudhatjuk, hogy mikor jön egy markánsabb hideg áramlat. A csapok és minden más apróság is jobb ha fagyvédett helyen van, mert a mínuszok nagyon könnyen tönkreteszik az alkatrészeket.

A szivattyú karbantartáshoz még az alapos tisztítás hozzátartozik, amely után, ha száraz, fagymentes helyen tároljuk a szerkezetet, akkor a következő szezonban is gond nélkül használhatjuk majd. Elég egy kis figyelmetlenség és máris jelentős kiadással kell számoljunk jövőre.