Szén vagy fa

Ha valaki a fűtés beszerelését fontolgatja egy új épületben vagy át akarja alakítani a régi rendszert elgondolkodik azon, hogy mi lenne a jó döntés. Mi legyen a tüzelő, szén vagy fa, ez a kérdés a leggyakoribb. Az előbbi anyagokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy a beszerzési költsége függ a fajtájától, illetve a fűtőértékétől.

Két dolgot mindenképpen érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy ez a termék fosszilis tüzelőanyag, mocsári erdőkből alakult, ennek köszönhetően a barna és a fekete fajtája egyaránt bír természetes víztartalommal alacsonyabb százalékban. Fontos azonban tudni, hogy valamennyi típusa veszít a nedvességtartalmából tárolás alkalmával.

A másik dolog amire figyelni kell a döntéshozatalt megelőzően, hogy más-más kazán való a tüzelőanyagokhoz. Ez a termék ma is nagyon fontos és elterjedt. A modern Eko Karbon kazánokban tisztán, nagyon kevés füst keletkezése mellett rendkívül hatékonyan égethetőek el. Ez az egyik legtöményebb, energiában dús szilárd fűtőanyag, ami tárolásra sem érzékeny. Bio anyagokkal is keverhető, ilyenkor a használata ökológiailag kedvezőbb.

Az a tény, hogy szén vagy fa örök rejtély marad, a döntés az Ön kezében van. Kedvező áron beszerezhető az ország számos területén. A szén Miskolc környékén is fellelhető, megvásárolható. A barna típust az jellemzi, hogy 40%-nál kevesebb a bányanedvesség tartalma. A barna és a fekete között a megkülönböztetés az égéskő alapján történik. Az előbbi fűtőértéke 17-20MJ/kg körül ingadozik. A barna fajták megjelenésüket illetően lehetnek földesek, lágyak, fénytelenek illetve fényesek.

A fekete típusok nagyobb nyomás alatt hosszabb ideig képződtek, ezért jó minőségű magas fűtőértékkel rendelkeznek. A szén Miskolc területén mind a két formában megtalálható. Így az ott élők egyszerűen hozzájuthatnak bármilyen mennyiségben és formában. A fuvarozást az itt található vállalatok elvállalják, így az országon belül bárhová lehetséges a szállítás. A szén Miskolc területén rendelésre is kapható. Főbb jellemzői természetesen a magas fűtőérték valamint a csekély salakanyag tartalma.