A locsolórendszer szakszerű telepítése elengedhetetlen. Azonban a hosszútávú, hibátlan működés érdekében az öntözőrendszer karbantartás sem elfelejthető. Éves szinten általában háromszor szükséges ezt elvégezni: a tavaszi indításnál, a szezonális átvizsgálásnál és télen, amikor a kompresszor kifújását szükséges megcsinálni. Sok kerttulajdonost érdekel, hogy mikor tanácsos a locsolórendszer újraindítani.

A kertészek zöme egyetért abban, hogy a legideálisabb időpontnak április bizonyul. Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy már márciusban szükségessé válik a locsolórendszerek beüzemelése. Kisebb kerteknél nem feltétlenül szükséges szakembert hívni, de amikor egy nagy és komplex kertről van szó, aminek lételeme az öntözőrendszer, akkor igenis érdemes egy kertész mellett dönteni.

Természetesen az indítás előtt kötelezően megtörténik az öntözőrendszer karbantartás annak érdekében, hogy a következő hónapokban a működés hibátlan legyen. Mit kell tenni a hálózati vízzel működő berendezés esetén? Ekkor az öntözőrendszer karbantartás első lépése a főnyomócsövön található szűrűre koncentrálódik, hiszen szükséges leellenőrizni, hogy a szűrőbetét mennyire tiszta. Ha ez túlságosan koszos, akkor muszáj azt jó alaposan kiöblíteni.

Nem kell bonyolult legyen a csepegtető öntözőrendszer tervezése

Milyen szempontokat szükséges figyelembe venni, amikor egy szimpla locsolórendszerről van szó? A csepegtető öntözőrendszer tervezése a méretről, a növényzetről, a talaj- és terepviszonyokról, a benapozott és árnyékos felületek megoszlásáról, illetve az uralkodó széljárásról, valamint a vízforrás pontos ismeretéről szól. Ezen tényezők befolyásolják az egész folyamatot, ezért nem szabad kihagyni ezeknek az átvizsgálását.

A csepegtető öntözőrendszer tervezése során nagymértékben befolyásolják a végső kialakítást, és meghatározzák azokat az öntöző elemeket, amelyek felhasználásával érhető el a leghatékonyabb locsolás. Nyilván nem csupán ezen objektív szempontokat szükséges észben tartani. Az egyedi kialakítás érdekében nem szabad megfeledkezni a szubjektív elemekről és igényekről sem.