A szűrővizsgálatok elvégzése rendkívül fontos, mert ezek során fény derülhet különböző, egyelőre még szimptómák nélküli betegségekre. Ugyanígy van ez a szemek esetében is, a felelősségtudatos emberek pedig rendszeresen járnak szűrővizsgálatra. Általános, teljeskörű szemészeti vizsgálatot 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett évente javasolt (forrás: www.budaiszemeszet.hu). Ugyanakkor, akiknek a családjában előfordult szürkehályog, azoknak az évenkénti vizsgálat ajánlott.

A fővárosban és Debrecenben élőknek érdemes a Budai Szemészeti Központot felkeresniük a szűrővizsgálat elvégzése érdekében. Itt modern szemészeti műszerparkkal várják a pácienseket a specializált szaktudással rendelkező szakorvosok. A doktorok speciális szakterületei közé tartozik a lézeres látásjavítás, a szürkehályog kezelése, a látásjavító szemlencse operációk, a diabetes és makula degeneráció gondozása, a könnyezés miatti beavatkozások, a szemhéjkorrekciós műtétek, valamint a teljes szemészeti szűrővizsgálatok.

Ez utóbbi során megvizsgálják a fénytörési hibákat közelre és távolra. Bizonyos krónikus egészségügyi gondok, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zöld- és szürkehályog, a keratoconus, a makula degeneráció szemészeti szűrése is megtörténik, mert ezek a betegségek nem okoznak tipikus panaszt a kezdeti stádiumban. Viszont egy szűrővizsgálaton kiderülhet, hogy van-e probléma vagy sem.

Amennyiben valami egészségügyi gond kerül diagnosztizálásra, akkor a szakorvos tájékoztatja a pácienst a fénytörési hibák műtéti korrigálásának lehetőségéről, átbeszélik a látászavarok, szemüvegproblémák, a helyes műkönny használatát stb. De sor kerülhet jogosítványhoz, terhesgondozáshoz, munkaalkalmassági vizsgálatokhoz igazolás, szakvélemény kiállítására is. Szintén a szemészeti szűrővizsgálat nyújt lehetőséget az akut vagy tartósan fennálló szemészeti gyulladások diagnosztizálására, szemkörnyéki bőrelváltozások miatti konzultációra és a kisebb sérülések ellátására is. Sok szempontból elengedhetetlen a szemészeti szűrővizsgálat.