A kommunikáció javítása több okból is fontos lehet. Az első a termelékenység növelése, mivel a kommunikáció fejlesztése hozzájárulhat ennek növeléséhez, ugyanis lehetővé teszi az embereknek, hogy hatékonyabban és eredményesebben dolgozzanak. Az egyértelmű kommunikáció például segíthet csökkenteni a félreértéseket és minimalizálhatja a szükségtelen átdolgozások vagy a munka újbóli elvégzésének pillanatait.

Jobb kapcsolatokat fejleszthetünk ki, hiszen a jobb kommunikáció segíthet a kollégákkal, ügyfelekkel és másokkal való kapcsolatok erősítésében, a kölcsönös megértés és bizalom elősegítésével. Jobb lesz a problémamegoldó képességünk.

A jó kommunikációs készségek elősegíthetik a problémamegoldást azáltal, hogy lehetővé teszik az embereknek az ötletek megosztását és a hatékonyabb együttműködést. Összességében, a kommunikáció fejlesztése pozitív hatással lehet a személyes és a szakmai élet számos aspektusára, ami azt jelenti, hogy értékes készségnek számít, amit mindenképpen fejleszteni kell.