Az internet és az okos készülékek megannyi technikai területet forradalmasítottak. Az öntözéstechnika világában is robbanásszerű fejlődést értek el. Az öntöző rendszer a smart otthon szerves részévé vált sok helyen, hiszen azt egy smartphone-nal, Bluetooth kapcsolattal vagy WiFi-vel lehetett irányítani úgy, hogy közben teljesen összehangolódott annak a struktújával, felépítésével.

Sok kertész egyetért abban, hogy manapság a lényeg nem az öntöző rendszer automatizálásán van, hanem az egyre pontosabb, személyre szabott, gazdaságos működésen, amihez pedig ugye alapvető fontosságú a gyors információ szerzés. De mire is képes az okos öntöző rendszer? Miért annyira népszerű?

A berendezés leginkább a vezérlő automatika internettel összekötött, wifi-s vagy bluetooth-os kapcsolattal rendelkező mivoltából ered. A segítségével az egész rendszer a világ bármely pontjáról elérhető, kezelhető és vezérelhető. Természetesen csakis ott oldható meg ez, ahol van internet hozzáférés.

A vezérlő automatika elemes változatai nyugodtan bevethetők ott, ahol nincs hálózati áram. Az ilyen vezérlő egységeknél gyakori, hogy már kijelző sincs. Miért? Hogyan történik akkor az öntöző rendszer kezelése? Bármilyen okos eszköz, legyen az telefon vagy táblagép rendelkezésre áll.

Kert öntözőrendszer ár: látatlanban nehéz megmondani

Érthető módon nem csupán az érdekli az emberek, hogy milyen szép lesz a kert az új locsolórendszerrel, hanem az is, hogy mennyibe is kerül. Nehéz azonban csak úgy megmondani, hogy a kert öntözőrendszer ár mekkora lesz. Számos tényezőt szemügyre kell vegyen egy szakember annak érdekében, hogy egy pontos árat tudjon mondani. A végső ár attól is függ, hogy milyen lesz a rendszer vízmegtáplálása.

Sok helyen megoldható a vegyes üzemelés is. Mindez azt jelenti, hogy két vízforrást is fel lehet használni a megtáplálásra. Szerencsére a kert öntözőrendszer ár nem sokat változik ettől, de az biztos, hogy a locsolás gazdaságosabb lesz. Hogyan történik ez? Nos, ha az esővízgyűjtőből kifogy a víz, akkor egy úszókapcsoló jelet ad a kútban lévő szivattyúnak és feltölti az esővízgyűjtőt mindaddig, amíg az úszókapcsoló le nem kapcsolja.