Érdemes megemlíteni, hogy ilyen fűtőeszközöket már a XVI. századtól gyártottak Európa szerte. Az öntöttvas kályha minimális mennyiségű káros anyagot bocsájt ki. A pozitívimai közé tartozik, hogy csökkenti a fa tökéletlen égésekor képződő kreozot mennyiséget, így az a füstelvezetőben nem halmozódik fel idő előtt.

A telepítésekor javasolt néhány fontos tényezőt szem előtt tartani. Az előírásoknak eleget téve, a berendezést megfelelő béléscsővel ellátott falazott füstelvezetőbe kell bekötni. Amennyiben olyan padlóra helyezi, ami éghető anyagból készült, akkor az alatta lévő területet legalább 6-10 mm vastag fémlemezzel burkolja.

Az öntöttvas kályha előtt ez a lemez 46 cm-rel, az oldalai és a háta mögött pedig 20 cm-rel szélesebben legyen elhelyezve! Arról is gondoskodni kell, hogy a faltól kellő távolságra telepítse. Érdemes olyan típus mellett dönteni, ami külön vezetéken szívja be az oxigént és engedi ki a füstöt. Az öntöttvas kályha üzemeltetéséhez javasolt fedett helyen szárított, kemény fát használni.

A kémény burkolat nagyon hasznos

A füstelvezető élettartamát jelentős mértékben csökkentheti a csapadék, a magas üzemi hőmérséklet, valamint az ultraibolya sugárzás. Ennek tudatában, a kémény burkolat kivitelezését nem érdemes halogatni. A legnagyobb probléma a külső légköri és az üzemi hőmérséklet közötti óriási eltérés, aminek következtében kondenzátum keletkezik a csőben.

Nagyon gyakran használnak erre a célra lemezlapokat. Ez az anyag ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak, sőt, karbantartást sem igényel. Rendkívül esztétikus megjelenést kölcsönöz az égésterméket elvezető rendszernek. A kémény burkolat lehet csempe, dekoratív tégla, cementlap. Minden változat megfelel a füstelvezető teljes védelmére.

Bármelyik anyag mellett dönt, biztosan nem fog csalódni. A klinker téglát sokan választják, hiszen jó az ár-érték aránya és nagyszerűen kombinálható bármilyen tetővel. A kiválasztáskor vegye figyelembe a ház fedőanyagának a stílusát! A kémény burkolat szakemberek segítségével hamar kivitelezhető, de akár saját kezűleg is belevághat.