A modern étrend, ahogy néhány évtizeddel ezelőtt, most sem szűkölködik az olyan ínyencségekben, mint amilyenről szó lesz. A sült cékla tele van vitaminokkal, rostokkal, ezért minden kiegyensúlyozott étrendben helyet kellene kapjon. A cékla több tekintetben is rendkívüli zöldségnek tekinthető.

Egyfelől a benne rejlő egészséges alkotóelemeknek hála, sokan gyógyszernek is tartják, de legalábbis a rákos betegségek kapcsán a megelőzésben oroszlánrészt kap, ha menüről van szó. Másrészt a színe olyan egyedülállóan érdekes, hogy bármilyen étel esetén feldobja a tányér tartalmát, színvilágát. Amennyiben más étellel együtt főzzük számítani kell az elszíneződésre.

A sült cékla ilyen tekintetben praktikusabb étel, hiszen a sütés jellemzően nem ad annyi alkalmat a színek keveredésére, mint a főzés, párolás. Persze akár nyersen is lehet fogyasztani, de aki élvezni szeretné a fűszerek kellemes egyvelegét, mindenképpen a sült cékla ajánlott. Köretként, savanyúságként, de akár az étel alapjaként is szolgálhat.