Naperőmű otthonra
Naperőmű otthonra

Amikor házunk energiaellátását szeretnénk modernizálni, ideje elgondolkodni, hogy milyen berendezésbe fektetünk energiát vagy időt, ha éppenséggel saját kezünk munkájának gyümölcsével szeretnénk összkomfortosabbá tenni a családi fészket. A naperőmű házilag is kivitelezhető, amihez az információs szupersztrádán is találhatunk számos útmutatót.

Akár direkt, akár indirekt hasznosítását tervezzük a napenergiának, nem járhatunk vele rosszul. A naperőmű egyetlen hátrányának mondható, hogy még viszonylag drága, de minél inkább teret hódít, annál könnyebben lesz beszerezhető.

Egy napelemre vagy egy napkollektorra úgy tekinthetünk mint egy hosszú távú befektetésre. Komolyabb összeget kell belefektetni, de mivel a „táplálása” teljesen ingyen van, ezért idővel megtérül. Ez persze attól is függ, hogy milyen földrajzi és geológiai körülmények között képzeljük el a takaros kis portánkat.

Mediterrán környezetben nyugodt szívvel hagyatkozhatunk a napenergia fogyasztásra, de a mérsékelt övben sem hagynak minket cserben, ugyanis a naperőmű télen is kifejti a kellő hatást, természetesen nem akkora hatásfokkal.