Merőben másképpen kell a fizetéseket kiszámolni egy olyan vállalkozásban, ahol gyártó, esetleg szolgáltató tevékenységet folytatnak, illetve egy sor egyéb dolog is befolyásolja a módszertant. Ezt tudja minden szakember, aki felkészült a bérszámfejtés területén, hiszen szerencsére egészen sokan választják ezt az irányt maguknak manapság.

Ami a pályaválasztást illeti, okosan teszik, akik próbálnak minél több információt és szakértelmet elsajátítani ezen a területen, hiszen egy roppant piacképes, nagyon keresett pozícióról van szó.

Aki ért hozzá, az nagy biztonsággal számíthat az ajánlatokra, hiszen minden vállalkozásnak, amelyiknek alkalmazottai vannak, szüksége van erre a tevékenységre.

Természetesen óriási különbségek vannak a módszertanban, ha gyártósornál zajlik a termelés, több műszakos munkarendben, vagy ha szellemi munkát végez az ember. Ez a tény azonban nyilván nem zökkenti ki azokat a szakmabelieket, akiknek a bérszámfejtés jelenti a hivatás fogalmát és igényesen állnak az információk elsajátításához.