A testmozgás elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából. Ha célunk, hogy fitten tartsuk a szervezetünket, akkor bátran végezhető ennek érdekében a reggeli futás, amivel kiváló eredmények érhetőek el. A sportolásnak talán ez a legalapvetőbb módja, amit bárki megtehet, csak időt kell szánnia rá. Nem véletlenül döntenek sokan úgy, hogy reggel végzik el ezt a tevékenységet, még mielőtt belevetnék magukat a sűrű mindennapi programjukba.

A minden reggel korán ébredni már önmagában hasznos lehet, de amennyiben ez párosul a reggeli futás nyújtotta előnyökkel, akkor a nap további részében az akadályok már nem fognak kihívást jelenteni. Az éhgyomorra végzett edzésforma segíti a zsíranyagcsere növelését és oxigénben gazdag vért juttat el a test minden sejtjéhez. Aki egyszer kipróbálja, szinte a rabjává válik ennek a mozgásformának.

Ennyire egyszerű a kardio edzés otthon

A futás mellett, számos egyéb kardio edzés otthon is kivitelezhető, ami nem követel komoly befektetést különféle eszközökbe. Bőven elég például egy ugrókötél megvásárlása erre a célra. Ha van elég szabad hely a lakásban, akkor ki sem kell feltétlenül mozdulni a gyakorlatok elvégzéséért, bár a nyári hónapokban a friss levegő növelheti a hatásfokot. A helyben történő ugrálás, guggolás, együtemű fekvőtámasz a szobában, de az udvaron ugyanúgy elvégezhető.

A kardio edzés otthon jelentősen serkenti a vérkeringést és endorfin hormont termel. Sokan a zsírpárnák csökkentése céljával kezdenek neki a tornának, de a közérzetet minden körülmények között javítani fogja a mozgás. Ne vonjuk meg magunktól ezt az örömet, hanem élvezzük bátran az előnyeit!

Fáj, de megéri izomlázra edzeni

Egy alapos tornázás után, másnap gyakran tapasztalható a célzott izmokban kisebb-nagyobb fájdalom. Az izomláz igen körüljárt tünet, amiről új perspektívák születtek meg az orvostudomány területén. Fontos azonban megjegyezni, hogy a csökkentésében segít, ha tudunk izomlázra edzeni bizonyos mértékben.

Az eredeti elképzelések szerint, a felgyülemlett tejsav bomlása során alakul ki a fájdalom, de ezzel szemben, az újabb kutatások, a szövetekben létrejövő mikro méretű szakadások, traumák utáni gyulladásokra helyezi a hangsúlyt. Ez más megvilágítást ad, de a kezelések tekintetében mégis azt tartja, hogy izomlázra edzeni hasznos csökkentett intenzitással. A vérkeringés fokozódás ugyanis segít a regenerációban és a salakanyagok eltávolításában.

Ha nyár, akkor jöhet a bivakolás!

A szabadban való alvás vagy bivakolás igen népszerűvé vált az elmúlt években. Amíg sok évtizeddel ezelőtt ez többnyire kényszer volt, addig manapság egyre többen saját elhatározásból döntenek úgy, hogy mellőzik a puha ágyikót. Természetesen megvan a maga előnye annak, ha az ég alatt hajtjuk állomra a fejünket, de fontos erre felkészülni, mivel érhetnek meglepetések.

A különféle rovarok örömmel zaklatnak bennünket ilyenkor és a hideggel is muszáj megbirkózni. A bivakolás professzionális eszközökkel igazán kényelmessé tehető. Egy jó hálózsák, polifoam a talajra elhelyezve, akár függőágy kifeszítése kiváló feltételeket teremt az élményszerzéshez. Ne fosszuk meg magunkat ettől a kivételes lehetőségtől!