Profi vincseszter

Merevlemez nélkül nincs működőképes gép. Ez megmagyarázza a lényeges vincseszter fontosságát, ami nem hiányozhat régebbi és egy nagyon új gépből sem. És bár mindegyik gépben megtalálható, sokan mégsem tudják, hogy mi is ez, és miért annyira fontos?

A vincseszter vagy merevlemez, aminek a neve az angol hard disk drive kifejezésből ered, egy olyan számítástechnikai adattároló berendezés, amelyik mindenféle tartalomnak biztos helyet garantál. A vincseszter a különféle adatokat a kettes számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. Ezek a sajátos lemezek mindig forognak, és a forgási sebességet RPM-ben mérik, azaz Revolutions Per Minute-ban, tehát percenkénti fordulatszámban. Egy fejlettebb vincseszter több lemezzel is rendelkezik.

Mindegyikhez két fej tartozik: alsó és felső. A merevlemeznek az egyik fő tulajdonsága a particionálásban rejlik. A particionálással több logikai meghajtóra oszthatja fel a kelléket a tulaj. Ezek a partíciók fizikailag egy lemezen vannak, ám az operációs rendszer több meghajtóként érzékeli és kezeli ezeket.