Ebben a világban, ahol az idő pénz, a gyorsaság fontos szempont minden területen. Lényeges, hogy a lehető legrövidebb időn belül azonosítani tudjunk szinte mindent körülöttünk. Ennek megfelelően, a kis- és nagyvállalkozásokat, magánszemélyeket, akik terméket állítanak elő, törvény kötelezi rá, hogy címkenyomtató segítségével előállított vonalkódot ragasszanak az árucikkekre.

A közepes és nagyteljesítményű vonalkód nyomtató leginkább az ipari környezetben, sok termék előállításakor szükséges. Ez ugyanis napi több mint ezer címkét képes kinyomtatni.

A vonalkód nyomtató által létrehozott címkék minden szükséges információt tartalmaznak az adott tárgyakról, termékekről. Az árát például, amit a pénztárgép leolvas, de a raktári adatok, amelyek cserénél, visszavételnél vagy reklamálásnál kellenek, szintén elérhetőek.

A vonalkód nyomtató készülékek többfélék lehetnek, mindenki a használat mértékének megfelelően választhat. Az asztali címkéző inkább irodai környezetben, kisvállalkozások, magánvállalkozóknak alkalmas, amivel napi több száz címke készíthető.