Szükséges a stratégiai érzék

Aki játszott már a számítógépen olyan stratégiai játékot, amelyikben a feladat egy település kialakítása volt a cél, az könnyen párhuzamot fog vonni a Catan kártyajátékkal. Ám a feladat nem ennyire egyszerű, hiszen miután Catan szigetén létrejöttek a városok, kezdetét veszik a területek után folytatott háborúk.

Minden játékosnak az a célja, hogy a hatalma alá hajtsa a partnerei által birtokolt földeket. Kártyajátékról lévén szó, itt mégsem a szerencse diktál.

Mindenegyes lépést jól meg kell tervezni. A játék során egy uralkodó szerepébe lehet bebújni, ezáltal átérezni, hogy mekkora felelősség nyomja a játékos vállát, ha szeretné megvédeni a nagy gonddal kialakított városát.

A szerencse itt is képbe jön, ám ami igazán fontos, azok a döntések, amelyeket a játék során alakulnak ki. Mindegyiket jól meg kell fontolni, hiszen a továbbiakban, hiszen hatással lesz a város sorsára. Elég egy rossz mozdulat és ha észreveszi az ellenfél, akkor könnyen kihasználja a rossz döntést. A Catan varázsa a változatosságában rejlik, ugyanis soha nincs két egyforma kör.