Faelgázosító kazán
Faelgázosító kazán

Az ember igyekszik, hogy tökéletesítse találmányait az energiafelhasználás optimalizálásának érdekében. Minél több energia nyerhető ki egy adott hordozóból, annál jelentősebb a spórolás és megtérülőbb a befektetés. A tél közeledtével a tüzelés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Amennyiben otthonunkat egy faelgázosító kazán látja el meleggel, akkor igazán szerencsések lehetünk. Akik már találkoztak ezzel a modern technikai csodával, tudják jól, hogy mennyire hatékony szerkezet. A működési elve a tüzelő teljes energiatartalmának kinyerésére alapszik.

A faelgázosító kazán ennek érdekében két tűztérrel rendelkezik. A felső részbe kézzel kell bepakolni a fákat, amelyek nem haladhatják meg a 10-20 százalékos nedvességtartalmat. Amint itt beindul az égés, kevés oxigén jelenlétében, jól éghető gázok képződnek. A faelgázosító kazán alsó tűztere egy kerámia betéttel van megerősítve, amire azért van szükség, mert a magas akár 1200 Celsius fok hőmérséklet miatt a fém egyszerűen megolvadna. A gázokat egy ventilátor szívja át az alsó részbe, és itt további oxigén hozzáadásával megtörténik az újabb égés. Mivel szinte az összes energia felszabadul, amit rejt a tüzelő, a hamuképződés minimális.

A leírtak alapján látható, hogy a faelgázosító kazán igazán remek munkát végez, és megtérülő befektetésnek számít több szempontból is. Nem árt azonban megemlíteni, hogy csakis abban az esetben éri meg beszerezni, ha folyamatosan biztosítani tudjuk az ideális tüzelőt. Ehhez egy méretes raktárral kell rendelkezni, de ha mindez adott, akkor nincs előttünk akadály.

A faelgázosító kazán teljesítményét tekintve lehet 25, de akár 40 kW-os. Az ára a két típusnak nem sokban tér el egymástól, ezért alaposan gondoljuk át, hogy mégis melyiket választjuk. 250-400 négyzetméter alapterületű lakásokat is be tudunk fűteni a faelgázosító kazán használatával. A pontos részletek érdekében keressük fel a defrokazan.hu oldalt! Mérjük fel alaposan az otthonunk alapterületét és kérjük ki egy szakértő véleményét, hogy biztosak legyünk a döntésünkben! Ezt követően csak a vásárlás marad hátra.