Dekorlemez gyártása
Dekorlemez gyártása

Az utcán gyakran találkozunk különleges kialakítású, lyukacsos lemezekkel, amelyeket többnyire utcai bútoroknál, berendezéseknél alkalmaznak. Nem régen került divatba a dekorlemez, pontosabban akkor kezdték el gyakrabban használni, amikor az olcsó, gyors előállításának a feltétele megteremtődött.

A dekorlemez gyártása megszámlálhatatlan lyuk fúrásával, marásával jön létre. Ezeket az ismétlődő műveleteket kézi szerszámok segítségével lehetetlen lett volna gyorsan és kifizetődően létrehozni, de a CNC marógépek mindezt néhány perc alatt létrehozzák.

A dekorlemez milliónyi rései a számítógépes tervezés segítségével néhány mikronnyi hiba eltéréssel létrehozhatóak. A dekorlemez azért annyira mutatós, mert a szem szereti a pontosságot, a szimmetriát. Általában az utcabútorok acéllemezből vagy alumíniumlemezből készülnek, amelyek utólagosan könnyen formálhatóak, festhetőek. A festés védőréteget és színes hatást is biztosít a berendezésnek, ezzel hosszú évekre megtartva eredeti állagát, bíróképességét.