A CSOK folyósítása
A CSOK folyósítása

Először is fontos tisztázni, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezménye lakáshitel felvétele nélkül is igénybe vehető. A CSOK kérelmek befogadását és ügyintézését pedig a hitelintézetek végzik. Azonban az igénylés kapcsán nem árt tisztában lenni néhány fontos határidővel.

Lakásvásárlás esetén maximum 120 nappal a végleges adásvételi szerződés megkötését követően be kell adni a kérelmet. Lakásépítés esetén a CSOK kérelmeket legkésőbb a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása előtt be kell adni.

Bővítés esetén még a munkálatok megkezdése előtt kérelmezni kell a CSOK támogatást. Emellett nagyon fontos, hogy a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség minimum 70 százalékát a kérelmező köteles ÁFÁ-s számlákkal igazolni, amennyiben lakást épít vagy bővít.

Új ingatlan vásárlása során pedig a vételár 100 százalékáról kell számlát bemutatni. A CSOK támogatás kapcsán tehát érdemes ezeket a határidőket figyelemmel kísérni, így a támogatás igénylése alkalmával senkit nem érhet váratlan meglepetés.