Pajzsmirigy megbetegedések

Az autoimmun betegségek a nyugati népesség körében sajnos igen elterjedtek. Ennek egyik leggyakoribb csoportját képezik a pajzsmirigy megbetegedések. Akár a lakosság 10-12%-át is érinthetik és főként nőknél diagnosztizálják. Amennyiben ennek a hormonnak hiányában van a szervezet, alulműködő pajzsmiriggyel (Hashimoto-betegség) állunk szemben.

A tünetei lehetnek az alacsony vérnyomás, rossz kedélyállapot, hízás, fejfájás, fásultság, figyelem és koncentrációs zavar. Következésképpen túlműködésről pedig abban az esetben beszélhetünk, ha a nevezett hormon túltermelődik (Graves-betegség). Idegességgel, feszültséggel, fogyással, hajhullással járhat.

Az okokat sok szakember szerint a helytelen táplálkozásban kell keresnünk. Főként a készételeket, a finomított cukrokat és szénhidrátokat, valamint a glutén tartalmú eledeleket ajánlatos kerülni. Érdemes áttérni a fehérjében, zöldségekben és egészséges zsírokban gazdag táplálkozásra, ezzel segítve a bélrendszerünket a megfelelő működéshez és a pajzsmirigy egyensúlyának visszaállítását.