A 21. században a gasztronómia meglehetősen furcsa arcát is megmutatja, ugyanis néhány esetben olyan ételcsodák születnek, amelyek egy laikus számára sokszor egyáltalán nem is étel látszatát keltik. Ezek az ultramodern szuperételek, vagy szuperélelmiszerek meglehetősen elterjedőben vannak, azonban csak egy bizonyos szűk réteg számára okoznak örömöket. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a gasztronómiában manapság leginkább a multikulturális gasztronómia dominál. A modern közlekedésünknek, teherszállításunknak köszönhetően, olyan ételeket is fogyaszthatunk, amelyeket évszázadokkal ezelőtt a magyar emberek meg sem kóstolhattak. Egy 19- századi polgár például nem kaphatta kézhez a kedvenc japán halát, mert erre hazánkban semmilyen lehetősége nem volt. Mára már a konyha világa mindenre képes, ugyanis az alapanyagok könnyedén és gyorsan szállíthatóak, így a kísérletezéseknek is van helye. Hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak a legkülönfélébb nemzetközileg is jól ismert külföldi ételek, amelyek van, hogy sokak tetszését elnyerik, de esetenként az is megtörténik, hogy csak egy kisebb kör rajong értük. Ne feledjük el azonban azt sem, hogy a tradicionális magyar ételek minden esetben jelen vannak az éttermekben és természetesen az otthonokban is, így ezekre az ételcsodákra is érdemes megfelelő mennyiségű időt és energiát szánni! A tradicionális ételek mellett persze a különféle nemzetek specialitásainak megismerése is fontos tényező, ami manapság már gördülékeny folyamat szerte a világban, így hazánkban is!