Egyre több terméken, plakáton és prospektuson látható a QR kód. A 90-es években kifejlesztett kétdimenziós kód nem más, mint egy pontkód, amit már sajnos nem lehet 1 db lézersugárral leolvasni. A QR kód olvasó hatékonysága abban rejlik, hogy a pontkódról egy teljes képet készít, ami a fix pontokon túl, a többiben rejlő adatokat azonnal feldolgozza.

A visszafejtési sebesség gyorsasága miatt lett az utóbbi 10 év nagy találmánya, amit nemcsak a pisztolyszerű QR kód olvasó egységek képesek leolvasni, de rengeteg okoskészülék is rendelkezik már beépített imagerrel. Annak köszönhetően, hogy a kód tárolási képessége magas és változatos, akár teljes honlapok információi is elrejthetőek benne, nem úgy, mint a vonalkód esetében, ami adott termékre irányuló adatokat tartalmazott csupán.

A QR kód olvasó is hatalmas evolúción ment keresztül. 2008-ig például a sérült kódokat nem is tudta beolvasni. Később már egy 7%-os torzulás vagy hiba mellett is képes volt az adatfeldolgozásra, ma már viszont egy 30%-os adatveszteség sem okoz gondot abban, hogy egy dekóder precízen dolgozzon.