A fenséges szendvics!
A fenséges szendvics!

Állítólag John Montagu, Sandwich negyedik grófja
szenvedélyes kártyajátékos volt, és mivel semmi kedve nem volt megszakítani egy
játszmát – nem is hibáztatjuk érte, hiszen éppen nyerésben volt –, ezért
megparancsolta a szolgálóinak, hogy két szelet kenyér közé tegyék a húst, hogy
a kártyaasztal mellet is elfogyaszthassa azt.

Egy másik fáma szerint Sandwich gróf épp a dolgozóasztala mellett ült, és oda
kérette az ominózus kenyérszeletek közé bújtatott hússzeletet.

Nos, az angolok híresen szertartásosak; valahogy nem tudom elképzelni, hogy
Lord Montagu akár otthon, akár a klubjában, a kártyaasztal mellett evett volna,
azt talán jobban, hogy a dolgozóasztala mellett. Mindenesetre, bárhogy történt
is, az biztos, hogy róla nevezték el azt az ételt, amely két szelet kenyér,
vagy kétfelé vágott péksütemény közé vajat, húst, zöldséget és egyéb
finomságokat űzött, és mára a hétköznapjaink egyik legelemibb ételféleségévé
változott. Nincs olyan uzsonnatáska az iskolában, amelyikben valamilyen formában ne fordulna elő a szendvics, sőt, az egyik legnépszerűbb étel, a hamburger sem más, mint szendvics. Reggelire és vacsorára ugyanúgy fogyasztható, könnyen és gyorsan elkészíthető, és tényleg csak a fantáziánktól függ, hogy milyen belevaló lesz a bele való.

Ha odafigyelünk a hozzávalók minőségére, akár egy teljes értékű étkezést is
kiválthatunk vele, feltéve, ha a szendvicsünk valóban tartalmazza a legelemibb
alapanyagokat; az állati és növényi eredetű fehérjéket, rostokat, vitaminokat,
szénhidrátokat.

Kovács Rhewa Andrea