Sok ember gondolkodik az internetes kereskedés elkezdésén, azonban nem tudják pontosan, hogy ez mivel is jár. Vannak elképzeléseik, de nem biztos, hogy a valóságban is működik a rendszer. A Viltor webáruház készítésről szóló útmutatóját mindenképp érdemes átfutni. Itt megtudhatjuk, hogy mi a webshopkészítés és miként néz ki a bérlés. Ennek alapján könnyen el tudjuk dönteni, hogy számunkra melyik az ideális megoldás a két lehetőség közül.

Érdemes tudnunk, hogy a webáruház készítésére szakosodott cégek sok esetben nem a saját maguk által fejlesztett webshopot kínálják, hanem úgynevezett Open Source motort használnak, amelyek voltaképpen bárki által ingyen elérhetőek. Nem nulláról építenek fel egy komplett megoldást, hanem a kereskedő itt azért fizet, viszonylag jelentős összeget, hogy a cég az adott piac sajátosságaihoz igazítsa az egyébként a nemzetközi sztenderekhez igazodó webáruházmotort.

Továbbá, magyarra fordítja az idegen nyelvű részeket, a rengeteg elérhető kiegészítő modul közül beintegrálja a megrendelőnek szükséges elemeket, átalakítja a kereskedő igényeinek megfelelően a külső megjelenést, illetve szükség esetén frissíti és korrigálja a teljes rendszert. Ezzel szemben, a másik opció a webáruházbérlés. Ha egy bérelhető webáruházat választunk, akkor kész megoldást kapunk. Ebbe be van építve szinte minden olyan külső és belső szolgáltatás, ami igényként felmerülhet a webáruház üzemeltetése során.

Például a termékkereső, készletkezelő, paraméterszűrő és a legtöbb ilyen rendszer könnyen kezeli a hazánkban legelterjedtebb elektronikus fizetési módokat. A vásárlóknak is fel tud ajánlani csomagátvevő pontokat, képes a rendelések adatait exportálni a legnagyobb számlázó programok és ár-összehasonlító oldalak felé. Webáruházbérlés esetén többnyire a kereskedőnek saját magának kell birtokba vennie az áruházát és megtanulnia annak használatát. Rendelkezésre állnak oktató videók és részletes dokumentáció, de kevesebb közvetlen segítséget kap, mint akkor, ha webáruházat készíttetett volna.