Szinte napról-napra gyarapodik azok tábora, akik a megújuló energiaforrások használatára törekednek, mindezt egy szebb, valamint élhetőbb környezet kialakításának jegyében. Az okos napelem ebben az esetben a lehető leghatékonyabb megoldásnak bizonyulhat. A Nap erejét felhasználó és továbbadó szerkezetekről köztudott tény, hogy igazán remek befektetést nyújthatnak hosszútávon is, mivel az alkalmazásukkal nem kizárólag energiát lehet spórolni, hanem komoly összegeket is. Az okos napelem nem teljesen újdonság, mármint az alapokat nézve, ez a találmány már jó ideje elősegíti a környezetvédelmet.

Legyen szó vállalkozásokról, cégekről vagy magánszemélyekről, minden esetben remek beruházás lehet egy ilyen eszköz megvásárlása. Egészen eltérő igényeknek is meg tud felelni, hiszen különböző teljesítményűek választhatóak. A terület, az ellátandók száma mind-mind befolyásolja a kapacitást. Fontos kiemelni, hogy microchipek adják az okos napelem lényegi részét, ami kifejezetten újdonságnak számít a piacon.

Természetesen nemcsak családok vagy egyéb személyek élhetnek a napelemes rendszerek adta pozitívumokkal, hanem cégek, intézmények is. Idetartozik az Óbudai Egyetem is. A közreműködésével olyan technológia látott napvilágot, amire korábban ilyen formában még nem volt példa. Az innovatív elektromos autótöltő igazán új és modern technikai vívmánynak tekinthető. A működésének lényege, hogy a szükséges energiát a napelemek adják, de azt már újrahasznosított akkumulátorokban tárolják.

Ezen fejlesztés temérdek pozitív hozadékkal láthatja el a világot. Egyrészt az élhetőbb környezet kialakításáért folytatott küzdelem ma már igazán előkelő helyet foglal el sok vállalat életében. Másrészt, mert az Óbudai Egyetem hallgatói ezáltal lehetőséget kaptak az újítás tesztelésére és tanulmányozására. A rendszer árnyékot biztosít a parkoló gépjárműveknek, így ezzel is újat tudott mutatni. Látható, hogy az Óbudai Egyetem együttműködésével nem lehetetlen a siker, a napkollektor teljesen más formát öltött, mint arra bármikor számítani lehetett.