Melyik téli gumi válik be a leginkább?

Minden évben próbának vetik alá a különféle gyártók gumiabroncsait, aminek során kiderül, hogy melyik márka teljesít a legtökéletesebben. Nagy meglepetést hozott a 2017-es ADAC téli gumi teszt, hiszen két esetben is az abroncsgyártó középkategóriás terméke sikeresebb lett, mint a prémium. Ugyancsak meglepetésnek számít, hogy a kiváló minősítést egyetlen gyártó piacra dobott termékének sem sikerült elérnie.

Az ADAC téli gumi teszt során 32 abroncs teljesítményét hasonlították össze 195/65 R15-ös és 215/65 R16-os kategóriában. Az első kategóriában a Continental WinterContact TS860 kitűnően teljesített havas és nedves útviszonyok között, aminek köszönhetően a felállított lista első helyét foglalhatta el. Második helyen, nagyon csekély különbséggel a svájci gyártású Esa Tecar Super Grip 9-es mintázata végezett. Mögötte, a harmadik helyre, csodák csodájára egy eddig kevésbé ismert márka, a Kleber került, lehagyva olyan jeles márkákat, mint a Dunlop, Michelin, Pirelli vagy a Goodyear. Sajnos az ADAC téli gumi teszt 215/65 R16-os kategóriájában ugyanaz volt a helyzet, mint az előzőben, vagyis egyetlen márka sem érte el a kiváló minősítést. Első helyen a Dunlop Winter Sports 5-ös végzett, sok szempontból felülmúlva a versenyben résztvevő abroncsokat. Ugyanakkor sok neves gyártó terméke ebben a kategóriában is kikapott egy középkategóriás márkától, vagyis ezúttal a BF Goodrich foglalta el a dobogó második helyezését.

Az ADAC téli gumi teszt során arra is fény derült, hogy a BF Goodrich mintázatában megegyezik és összetételében is szinte azonos az előző kategória ugyancsak dobogós helyezését elérő Kleber márkával. A harmadik helyen ezúttal a Goodyear UltraGrip végzett, bár igaz, hogy csak „ajánlott” minősítést kapott. Látható, hogy érdemes figyelemmel követni az ADAC téli gumi teszt eredményeit, hiszen gyakran kiderül, hogy egyik-másik középkategóriás gumiabroncs, ami jóval olcsóbb, jobb teljesítményt nyújt, mint a neves márkák legtöbbje. Valószínűleg sokaknak csalódást jelentenek az ADAC téli gumi teszt eredményei, de a tények önmagukért beszélnek.