Már nem helytálló az a meglátás, hogy a napenergia csak a mediterrán, napsütötte területeken hasznosítható megfelelően. Kicsiny hazánk mérsékelt éghajlata ellenére, a napelem típusok nálunk is kiválóan teljesítenek.

Az sem különösebb probléma, hogyha néhány napon keresztül csak rövid időre bújik elő a Nap a felhők mögül. A napelem típusok hatásfoka változó, ami az összetételükből fakad. A legjobb természetesen a legdrágább. Viszont az optimális választásra ebben az esetben is van lehetőség, ami költséghatékonynak számít.

Főleg abból a szempontból nézve, hogy a napelemépítés a megtérülő befektetések közé tartozik, amivel rengeteget spórolhatunk hosszútávon és még a környezetet is védjük ezáltal.

A napelem típusok közül a monokristályos számít jelenleg a leginkább elterjedtnek világszerte. Emellett még nagyon sokféle napelem típus létezik, amelyek különféle területeken hasznosíthatóak. A polimer és szerves festék változatok olcsók, de a hatásfokuk alacsony. A Gallium Arzenid a legjobb, de olyan drága, hogy szinte elérhetetlennek számít.