A napelemek iránti kereslet az elmúlt hónapokban hihetetlen nagyot nőtt. Ez szoros összefüggésben van azzal, hogy a világ színterén egyre jobban kibontakozó energiaválság van kialakulóban. Bár érdekes módon az energiaszükséglet nem növekedett lényegesen, valamint a hordozók száma sem csökkent, de az árak mégis az egekbe ugrottak. Ehhez nagyban hozzájárult a koronavírus okozta válság, majd pedig a dolgokat tetőzte a szomszédban zajló háború, aminek okán komoly szankciók léptek életbe. A helyzet elég kilátástalan és nem lehet tudni, hogy meddig fog ez tartani.

Az elemzések szerint, már nem nagyon van esély arra, hogy a régen megszokott életvitel visszatérjen az eredeti kerékvágásba, tehát be kell rendezkedni hosszútávra minél előbb. A kényelméről senki sem szívesen mond le, ezért inkább a modern technikai eszközök felé fordul a figyelem. A napelemek kora elérkezni látszik. A kivételes rendszerek képesek megtermelni a szükséges energiamennyiséget, csak tudni kell azzal okosan bánni. Önmagában a panelek nem elegek.

Az inverterek végzik a munka jelentős részét. Az ST Solar weboldalán remek összefoglalót olvashat a legnépszerűbb napelem inverter fajtákról. Ezek voltaképpen átalakító és optimalizáló rendszerek, amik több célt szolgálnak. A legfontosabb ezek közül, hogy a napelemek által termelt egyenáramot a hálózatban felhasználható váltóárammá transzformálja át. Ezen kívül pedig jelzik az esetleges hibákat, valamint gyakran optimalizáló feladatokat is végeznek, amivel fokozni tudják a termelés mértékét. Az inverterek voltaképpen a napelem rendszerek lelkei. Ennél fogva a leginkább sérülékenyek.

Az élettartamuk több mindentől függ. Figyelni kell, hogy ne legyenek túlhasználva, ezért a méretezés mindig jobb, ha nagyobb valamivel, mint a teljes kapacitás. Érdemes közelebbről megismerni a Fronius, SolarEdge, Huawei SMA, Solplanet termékeket, amelyek mind rendelkeznek olyan sajátos jellemvonásokkal, amik vonzóvá teszik. A végső döntést a rendelkezésre álló információk birtokában kell meghozni, amiben az ST Solar munkatársai örömmel segítenek.