A megfelelő filtrációs eszközök kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznunk, ha szeretnénk otthon halakat tartani. A hatékony szűrés elengedhetetlen ahhoz, hogy a víz tiszta legyen és megfelelő paraméterekkel rendelkezzen. Ha praktikus kiegészítőt keresünk egy közepes vagy nagy üvegedényhez, akkor mindenképpen érdemes figyelmet fordítanunk az akvárium külső szűrő előnyeire.

Ez kétségtelenül a legfontosabb eszköz az akváriumban. A természetes vizekkel ellentétben, a zárt víztestekben az öntisztulási folyamatok nagyon korlátozottak. Akvárium külső szűrő nélkül tehát nem lehet fenntartani az egyensúlyt. Míg a belső szűrők jól működhetnek a kis, alacsony állományú haltartályokban, sok esetben az akvárium külső szűrő jobb választás.

Mindenekelőtt nagyobb kapacitás és szűrőképesség jellemzi. Ezenkívül számos különböző szűrőbetét helyezhető bele. Ez nemcsak a víz alapos tisztítását teszi lehetővé, hanem a paraméterek szoros szabályozását is. Az akvárium külső szűrő nemcsak mechanikus, hanem biológiai tisztításban is nagyon jó.

15 literes akvárium kezdő akvaristáknak

Az akvarisztikában, mint az élet sok más területén, a sietség rossz tanácsadó. Ezért minden kalandot ezzel a gyönyörű hobbival egy minimális tudás megszerzésével kell kezdeni, ami lehetővé teszi, hogy szabadon mozoghassunk az otthon tartott halak világában.

Egy 15 literes akvárium létrehozásának sikere azon múlik, hogy megértsük a víz alatti világ alapelveit, illetve megismerjük az egyes halfajok és más élőlények igényeit az akvárium elrendezésével, világításával és a víz paramétereivel kapcsolatban. Lehet, hogy a 15 literes akvárium létrehozásának projektje nem túl hosszú és bonyolult, de az előkészületeket mindig a költség becsléssel, azaz a legfontosabb kérdések megválaszolásával kell kezdeni.

Mennyibe kerül egy 15 literes akvárium és az összes szükséges felszerelés? Mennyibe kerülnek a kiválasztott halak és növények? Mennyit kell fizetni a víz előkészítéséért és mennyit az élelemért? Ha ezeket tudjuk, elkerülhetünk sok kellemetlen meglepetést, valamint csalódást, ami a kezdő akvaristák legnagyobb bosszúsága.