A természet összetett rendszer, ami kiválóan működik. Ez a megállapítás egészen addig igaz, amíg az ember valamilyen céllal bele nem piszkál a mechanizmusokba és nem borítja fel, az amúgy is törékeny egyensúlyt. Remek példa erre az erdő. A természetben nem léteznek egykorú ültetvények. A fák fajtáinak a változatossága is széles skálán mozog. A fiatal csemeték lassan fejlődnek és akkor szöknek igazán szárba, amikor egy öregebb példány elpusztul. A rendszer része a sok lehullott avar, a kisebb-nagyobb bokrok, a kidőlt és korhadó famaradványok. Ellenben, egy mesterségesen telepített erdő többnyire kezelt minden tekintetben.

A letört ágakat azonnal eltávolítják, az állomány ugyanolyan fajtákból és korú egyedekből áll. Ez viszont kedvez a kártevők elszaporodásának, betegségek terjedésének, amit megakadályozhatunk, de ilyenkor mesterséges növényvédelemre van szükség. Érdemes inkább a természetre bízni a folyamatokat, mert így kevesebb beavatkozásossal élvezhető a környezet nyújtotta szolgáltatás.

A fafeldolgozás tekintetében megéri adni a részletekre. A Tritone ágdarálóról a Novara weboldalán találhatsz még hasznos információkat. Ezen berendezések segítségével a 100 mm átmérőjű ágak is gyorsan felapríthatóak. Teljesen mindegy, hogy honnan származik az alapanyag, azt egyszerűen csak be kell tolni a nyíláson, a másik oldalon pedig az apríték távozik. Gyakran jelent problémát a favágás során, hogy jelentős mennyiségű ág marad hátra, ami akadályozza a későbbi munkálatokat. Az ágdaráló berendezések ezért születtek meg. Az elektromos rendszerek szinte bárhol bevethetőek és alapos munkát végeznek.

A végtermék akár helyben is hagyható, mert már nem fog fennakadást jelenteni, de mulcsként, tüzelőanyagként ugyanúgy felhasználható. A Tritone termékek magas teljesítményaránnyal bírnak, ezért jól viselik a terhelést. Vége tehát a pazarlásnak, mert a fa minden része hasznosítható, ami esélyt ad a kitermelés csökkentésére, hiszen a törzs mellett, az ágak legalább annyira fontossá vállnak. A természetes állományok ilyen formában könnyebben kiszolgálják az igényeket.