Amerikáról előszeretettel mondjuk, hogy a lehetőségek hazája. Igaz, ami igaz, a legtöbb technológiai újítás a tengerentúlról érkezik hozzánk, legyen szó az elektronikai kütyük nagyágyúiról, a telefonokról, vagy az előre beprogramozható locsoló berendezésekről. Manapság már elég csak szétnézni, akár a saját házunk táján is, hogy rájöjjünk, minden „smart”. Miért is képezne kivételt az okos öntözőrendszer eme szabály alól? Az okos berendezések, amint azt az elnevezésük is korrektül sugallja, a beléjük táplált „értelemnek” köszönhetően, helyettünk gondolkodva oldják meg a hétköznapi feladatokat.

A smart berendezések távolról működnek, a már említett előre beprogramozott funkciójuknak köszönhetően. A távvezérlés nagy terhet vesz le a mindig elfoglalt emberek válláról, nem kevés időt spórolva számukra. Az okos öntözőrendszer a kert adottságainak függvényében a locsolást ráadásul nemcsak a jelenlétünk nélkül, de energia-hatékonyan hajtja végre.

Bár a lehetőség sokakat kecsegtet, mivel a téma még viszonylag gyerekcipőben jár a hazánkban, így nem tudják, hogyan is induljanak el a korszerűsítés útján. A kerti automata öntözőrendszer márkák közül, az Orbit és a Hunter már olyan minőséggel és szakmai lehetőségekkel rendelkezik, amelyekkel még azok a vevők is tökéletesen elégedettek lesznek, akik nem szeretik a kompromisszumokat és a részrehajló megoldásokat. A szakember tanácsát megfogadva, soha ne tegyük le a végső szavazatunkat egyetlen kerti automata öntözőrendszer mellett sem, aminek nem vagyunk tisztában a műszaki jellemzőivel.

Fontos tudni azt is, a kiszemelt berendezés rendelkezik-e beépített szűrőegységgel és nyomáscsökkentővel, illetve milyen mélységei vannak a vezérlő automatikának? Nyilván a komolyabb berendezések nagyobb anyagi befektetést kívánnak, ezért elengedhetetlen tisztázni a vásárlás előtt a saját igényeinket is, nehogy keserű csalódás legyen a dologból. A kerti automata öntözőrendszerekről megkérdezhetjük a kertmágusként ismert Bozsik Viktor urat, aki tapasztalatával segíti az érdeklődőket.