Nagyon sokféle egészségügyi problémával szembesülhetünk, egyeseket nehezebben, másokat könnyebben lehet kezelni. Viszonylag gyakori gond a lepedékes nyelv, de általában ártalmatlan és csupán átmeneti. Kialakulhat lassanként, de megjelenhet hirtelen is, például fertőzés következményeképpen. Számtalan ok előidézheti, de a legtöbb esetben aránylag rövid időn belül elmúlik. Azonban, ha a lepedékes nyelv fájdalmat vált ki, gondot okoz étkezés és beszéd kapcsán, akkor a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében, ajánlott felkeresni az orvost.

Kialakulásának kockázata nagyobb bizonyos egészségügyi problémák megléte esetén. Ilyen kockázati tényező a cukorbetegség, a rákkezelés, alulműködő pajzsmirigy, gyenge immunrendszer. Az olyan rossz szokások is okozhatják, mint az alkoholtartalmú italok fogyasztása, dohányzás, gyümölcs- és zöldséghiányos étrend, a nem megfelelő szájhigiénia. A szájhigiénia tökéletesítésével, fluoridos fogkrém és szájvíz használatával sokat tehetünk a lepedékes nyelv kialakulásának megakadályozásában, illetve kezelésében.

Pontosan mi a hormonális akné?

A rút pörsenéseknek oka gyakran keresendő a hormonális egyensúly zavarában, ráadásul ezeket kezelni sem túl könnyű. Voltaképpen a hormonok szintjének ingadozásaihoz kötődő pattanás a a hormonális akné, ami elsősorban az arcot, a hátat, a mellkast és a vállakat érinti. Igazából ez a probléma általában a pubertás alatt jelentkezik, azonban felnőtteket is érinthet, leginkább a nőknél gyakori. Mit tehetünk ellene?

A vény nélkül kapható készítmények csak az enyhe hormonális akné esetén segítenek, a súlyosabb gondok kezelésére a bőrgyógyászok általában antibiotikumot, fogamzásgátló és antiandrogén gyógyszereket szoktak felírni. Létezik egy természetes megoldás is a hormonális pattanások ellen, a bőr állapotának javítására kitűnő választás a magnézium. Laboratóriumi vizsgálatok során ugyanis kimutatták, hogy az elégtelen magnéziumbevitel növeli a krónikus gyulladást, az akné pedig éppen ennek a klasszikus jele. Tehát a hormonális akné csúnya tünetei is redukálhatóak ezzel az anyaggal.