A növényeknek nagyon fontos a megfelelő táptalaj, ugyanakkor a víz sem hanyagolható el. Természetesen az, hogy az öntözőgépek hasznos tulajdonságát mire fordítják a gazdák, azt saját maguk dönthetik el, hiszen ezek a berendezések sokoldalúan használhatóak.

A névből eredendően, természetesen a legelső funkciója ezeknek a szerkezeteknek, hogy megfelelő mennyiségű nedvességgel lássák el a talajt, ezáltal biztosítva a növények ütemes növekedését. A Pap-Agro Kft. internetes felületén lévő öntözőgépek kisebb és nagyobb típusai mind jelen vannak, amelyek kiválóak vegyszerek permetezésre is. Az óriási területet megművelők nem kockáztathatnak, éppen ezért van szükség a különféle növényvédőszerek alkalmazására, hiszen ha ezt a mozzanatot elhagyják, akkor a termény odavész.

Az öntözőgépek gyártásával több vállalat is foglalkozik, amelyeket viszonteladók telephelyeiről lehet beszerezni. Fontos, hogy még vásárlás előtt jól felmérje minden érdeklődő az öntözőgépek piacát, mivel így előnyösebb döntés hozható.