A lopás piti bűneset
A lopás piti bűneset

Mindenki felháborodik az utcán, amikor az idős, védtelen emberek kezéből kicibálják a tolvajok a táskájukat és elviharzanak vele. Az ilyen lopás nagyon felháborít mindenkit, hiszen a nagy erőfölény nem feltételezi ezt az eljárást, ha már éppen lopni szeretne az illető vállalja azt, hogy vele egyenrangú ellenfelet célozzon meg.

Persze ennek a dolognak az a pozitív oldala, hogy csupán elragadja a táskát és nem használ fizikai erőszakot a tolvajlás során, mert ugye annak mindenki tudná a szomorú kimenetelét. Azonban jogi szempontból is érdekes a helyzetet egy kicsit körüljárni.

Az ilyen bűnözőt, amennyiben sikerül elfogni és csak a lopás bűntettét tudják rávarrni, akkor a büntetése legfeljebb 24 hónap szabadságvesztés és azután vígan élheti az előző életét. Azonban, ha lopás közben fizikai bántalmat okozott az elszenvedő személynek vagy bárki másnak, akkor nagy eséllyel, akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Mindkét esetben súlyosbító körülménynek számít a visszaeső bűnözés ténye.