A bokatörés egy igen gyakori sérülés, amely jelentős fájdalommal, korlátozott mozgékonysággal és hosszú gyógyulási idővel járhat. A gyógytorna azonban nagy segítséget jelenthet a sérülés utáni regenerációban és a teljes gyógyulás elérésében. A Gyógytornászom weboldalán a kezelés menetéről is olvashatsz bővebben. De pontosan miért is ajánlott ez? Milyen pozitív hatásokkal járhat a megfelelő kezelés?

A baleset utáni gyógytorna segíthet a mozgékonyság és az egyensúly visszaállításában, valamint az izomerő növelésében. A célja a láb izmainak erősítése, a mozgékonyság javítása és az egyensúly visszanyerése. Az erős izmok és a jobb egyensúly segítenek csökkenteni a bokatörés ismétlődésének kockázatát. A gyógytornát az orvos vagy a fizioterapeuta javaslata alapján kell elkezdeni, és csak akkor, amikor a sérült láb már eléggé gyógyult ahhoz, hogy a terhelés biztonságos legyen.

A gyógytorna leggyakrabban enyhe gyakorlatokkal kezdődik, például lábujjhegyen járással, a láb körkörös mozgásával vagy a lábfej hajlításával és kiegyenesítésével. Ezek segítenek felépíteni a sérült láb izmait és fokozatosan növelik a terhelést. Amikor a sérült láb már elég erős, a gyógytorna során olyan gyakorlatokat is el lehet végezni, amelyek segítenek erősíteni a bokát és a lábfejet, például a lábemelés vagy az ék alakú kavicsra állás.

Előnyük, hogy az izomzat hatékonyabb és intenzívebb erősítését segítik elő, ami hozzájárul a gyógyuláshoz és a teljes mozgékonyság visszanyeréséhez. A kezelés során fontos a rendszeresség és a kitartás. A gyakorlatokat naponta többször is el kell végezni, és szükség esetén a fizioterapeuta javaslata szerint növelni a terhelést.

Fontos továbbá a megfelelő pihenés és a sérült láb megfelelő védelme is, például a megfelelő cipő vagy a bokatámasz használatával. A szakszerű gyógytorna és a megfelelő ápolás kombinációja lehetővé teszi a bokatörés utáni teljes gyógyulást és a visszatérést a normális életbe. Természetesen minden esetben fontos a szakorvosi javaslatok betartása és a gyógytorna alapos és fokozatos végzése, hogy ne okozzunk további károkat a sérült láb szöveteiben.