Teljesen mindegy, hogy tél vagy éppen nyár van, a tűzrakásra ugyanúgy lehet alkalom minden évszakban. Amíg a hideg hónapokban főként a kandallóban lesz begyújtva, addig a tavasz esélyt kínál arra, hogy a kerti grillben lobbanjon a tűz, hogy sok finomság készüljön el a rostélyon. Persze ilyenkor képződik némi hamu, amit előbb-utóbb, de el kell takarítani. Ha cél az alaposság, akkor a hamuporszívó bevetése ne maradjon el! De mikén történjen ez? Több mindenre is kell figyelni egy hamuporszívó gép használatánál. Ez a speciális szerkezet jelentős segítséget tud nyújtani, ha nem akar valaki szabad kézzel, kislapáttal bíbelődni a takarítás során.

Amit ugyanakkor nagyon fegyelembe kell venni, hogy nem parázs, hanem egyértelműen hamu porszívóról van szó. Tehát az égéstermék mindenképpen kihűlt állapotban legyen, de semmi esetre sem lehet melegebb 40-60 foknál. A fémből készült felépítés gondoskodik róla, hogy ellenálljon a termék a kihívásoknak. Természetesen érdemes odafigyelve alkalmazni, mert csak így látja el megfelelően és lehetőleg hosszú időn keresztül az elvárásokat.

Mivel egyszerre nagyobb mennyiségű hamu kerül felszippantásra, ezért mindig csak üres tartállyal szabad nekilátni a műveletnek. Ez nem jelent majd problémát, amennyiben be vannak tartva az elvárás, miszerint minden használat után legyen kiürítve a tárolóegység. A készülék azért tudja lekörözni a hagyományos szívórendszereket, mert speciális mikroszűrőt tartalmaz, ami képes az igen kisméretű részecskék megfogására.

Ez az alkatrész idővel telítődik, ezért cserélni kell. Rendszeres használat esetén, legalább 6 havonta történjen meg ez a művelet! A használat során érdemes figyelni a munkavédelmi előírások betartására. Mivel a hamu már kihűlt, ezért az égéstől nem kell tartani, de a szembe, szájba, orrba kerülő szemcsék okozhatnak problémákat, ezért maszkot, szemüveget és kesztyűt is megéri viselni. A hamuporszívó remek befektetés, amit műhelyekben, homok, apró por, faforgácsok feltakarítására is be lehet vetni alkalmanként.