A görög gasztronómia
A görög gasztronómia

A görög gasztronómia igencsak sokszínűnek, ízletesnek és változatosnak tekinthető, egészséges ételei pedig világszerte ismertek. Gondoljunk csak a rendkívül ízletes és vitaminban gazdag görög salátára, ami igazán széleskörű ismertségre tett szert, a világ minden táját tekintve. A görög konyha alapvető elemei közé tartozik az olívaolaj, a paradicsom, a hagyma, a cukkini, a fokhagyma, a juhsajt, a kecskesajt, az olíva illetve az articsóka. A húsfélék közül pedig leginkább a marhát illetve a birkahúst fogyasztják, amit persze változatosan és rendkívül ízletesen készítenek el, sok különleges fűszert használva.

A görögök igencsak kedvelik a saláták illetve a hüvelyesek fogyasztását, így ha Görögországban járnánk, bizonyára tapasztalnánk, hogy az éttermi étlapok tele vannak ilyen jellegű ételkülönlegességekkel. Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a hazánkban is igencsak közkedvelt Gyros nevű ételt sem, ami hatalmas népszerűségre tett szert, rendkívül finom íz világának köszönhetően. Szintén ízletesnek tekinthetőek a görög péksütemények és kalácsok is, amelyek spenóttal illetve sajttal töltve egyenesen ámulatba ejtőek.

A tipikus görög ételek közé azonban besorolhatjuk még a Moussaka-t, ami rakott padlizsánból, burgonyából és darált húsból áll, vagy a Baklavat, ami egy édes rétes sütemény mézzel és dióval. Továbbá szintén rendkívül finom a Gemistes, ami sült paradicsomból vagy zöldpaprikából áll darált húsos rizzsel töltve. Amennyiben az országban járnánk, mindenképp érdemes megízlelnünk ezeket az ételkülönlegességeket, hiszen rendkívül finom és kivételes ízekkel rendelkeznek.