A cajun konyha
A cajun konyha

A cajun konyhát sokan keverik a creol konyhával, pedig a kettő között azért vannak különbségek. Még akkor is, hogy a cajunt néha creol cuisine-nak nevezik. Kezdjük egy kis történelemmel. A korai kanadai francia bevándorlókat az angolok a hét éves háborúban leverték.

Ezután 1760 körül, azok a francia származású telepeseket, akik az Atlanti óceán mellett
éltek, egyszerűen kiebrudalták az akkoriban Acadiának nevezett területről.
Elszállították őket délre a mai Louisiana állam környékére, ami akkortájt még
spanyol fennhatóság alatt volt. Ezen idetelepült franciák leszármazottjait
hívják cajun-oknak. E leszármazottak idővel nyelvileg beleolvadtak az angol
többségbe, nagyon kevesen beszélik a fura, helyi franciára emlékeztető
dialektust.

No, de vissza a konyhába cajun konyha felhasználja a tenger, a Mississippi
és az árterület által szolgáltatott alapanyagokat. Ezek közé tartoznak az édes
vízi rák, a harcsa, mindenféle tengeri herkentyű, a disznóhús, a rizs, a
kukorica, és a paprika/paradicsom.

Az egyik legjellegzetesebb cajun étel a gumbo, ami egyfajta gulyásszerű egytál étel/leves. A fő alapanyaga az okra, helyi nyelven gumbo, ami sűríti a levest, de ezen kívül még be is rántják, illetve rákot, és/vagy húst is főznek bele. A jambalaya leginkább a mi rizseshúsunkra hasonlít, annyi eltéréssel, hogy piszkosul csípősre készítik. A po-boy
leginkább olyan, mint egy szendvics, kettévágott francia kenyérben
felszolgálva, a kenyérben rántott osztriga, disznósült és minden, mi
szem-szájnak ingere lehet.

Kovács Rhewa Andrea